Finding New Freedoms

Tijdens de komende Architectuurbiënnale organiseer ik samen met Marianne van der Sande het Europese panel ‘Finding New Freedoms’. Dit panel vindt plaats op donderdag 18 mei in Palazzo Contarini Polignac, als onderdeel van de Berührungspunkte , een ontmoetingspunt voor architecten in Venetië.

Laboratorium van de toekomst

Op 20 mei 2023 gaat de 18e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia open voor het grote publiek. Curator is Lesley Lokko die als thema voor deze editie “Laboratorium van de toekomst” heeft gekozen. Verandering staat centraal in dit laboratorium. En Afrika is het lichtende voorbeeld. Kunnen we een collectieve en relevante toekomst creëren door de Afrikaanse ervaring op waarde te schatten, is de provocerende vraag van Lokko.

Bewoonbaarheid

Het panel ‘Finding Freedoms’ zal niet direct over Afrika gaan. Daarvoor is het continent te groot en weten wij er eerlijk gezegd te weinig van. Maar we hebben ons wel laten inspireren door de vragen van Lokko, door het panel toe te spitsen op de vraag of een pad denkbaar is naar de toekomst en op welke wijze je een bewoonbare wereld kunt creëren.

Nieuwe vrijheden

In de architectuur is een systeem ontstaan waarbij het altijd om de bodemprijs gaat. Als je het water echter tot het laagste punt laat lopen, kom je altijd in de afvoer terecht. Onder welke voorwaarden kan de bewoonbaarheid van de wereld worden gehandhaafd en verbeterd? We hebben vier architecten gevraagd kort uit te leggen hoe zij dit voor ogen hebben. Aan de hand van een project uit hun praktijk stippelen ze een pad naar de toekomst uit. Kunnen we nieuwe vrijheden definiëren, luidt onze vraag.

Panelleden

De vier uitgenodigde architecten, afkomstig uit Belgie, Nederland en UK, zijn:

Ron Bakker, PLP Architecture (London)

Frederik Jacobs, Conix RDBM (Brussels)

Dikkie Scipio, KAAN Architecten (Rotterdam)

Robert Winkel, Mei Architects and Planners (Rotterdam)

Deelname

Als je in Venetië bent, dan ben je van harte welkom. Meld je in dat geval hier aan:

https://beruehrungspunkte.de/en/biennale-venice/meetingpoint-events

Op dit moment zijn nog kaarten beschikbaar.

Adres

Palazzo Contarini Polignac, Sestiere Dorsoduro, 874, 30123 Venezia, Italia. De ingang bevindt zich in de Calle Sella Rota, 30100 Venezia, vlakbij Ponte dell’Accademia. Het panel wordt gehouden op de eerste verdieping en zal om 09:30 am beginnen.