Masterclass BK

Bureau Kroner, een architectenbureau in het westen van het land, bestaat 20 jaar en zocht bij wijze van jubileum naar haar ‘Legacy’. Ik organiseerde in twee bijeenkomsten een masterclass, met als resultaat een portret van de het jarige bureau, een inventarisatie van haar DNA en tot slot een hernieuwde missie en visie.

Bureau Kroner, een architectenbureau in het westen van het land, bestaat 20 jaar en zocht bij wijze van jubileum naar haar ‘Legacy’. Ik organiseerde in twee bijeenkomsten een masterclass, met als resultaat een portret van het jarige bureau, een inventarisatie van haar DNA en tot slot een hernieuwde missie en visie.

Bureau Kroner in Den Haag Foto Teo Krijgsman

Goedemorgen

We gaan vanochtend in twee ronden proberen de legacy van het bureau expliciet te maken, op basis van wat we in de eerste bijeenkomst hebben opgestoken. Aan de orde komen jullie houding in het vak, de bedrijfsvoering, enz.

Dilemma’s

In de vorige bijeenkomst hebben we ons gebogen over een drietal dilemma’s. Een groep onderzocht de verantwoordelijkheid die Bureau Kroner voor de opdrachtgever voelt. Een andere ging aan de slag met het beeld dat Bureau Kroner van zichzelf heeft. De laatste boog zich over de architectuur van Bureau Kroner en hoe deze sociale en ruimtelijke kwesties adresseert. Dat heeft een deel het DNA van het bureau bloot gelegd. Daarover straks meer.

Ook legde ik jullie een aantal multiple choice en open vragen voor over jullie eerste project bij Kroner. De highlights van de uitslag leg ik straks aan jullie voor.

Indeling in praktijken

Daarna gaan we aan de slag, dat zal zo rond half tien zijn. 

Maar ik wil beginnen met de indeling in praktijken die de Amerikaanse architect Robert Gutman ooit maakte. Volgens hem kun je bureaus die zich toeleggen op het afleveren van producten, onderscheiden van bureaus die sterk zijn gericht op processen of ideeën. Het is een indeling die je niet letterlijk hoeft te nemen. Het zijn ideaaltypen. Maar ze kunnen je wel helpen om je eigen ideeën over je bureau aan te scherpen.