Corona, Jane Jacobs, What’s Next, ventilatie op scholen en Daan Roosegaarde

Een jaar geleden werd Nederland overvallen door de corona epidemie en ging het land in lockdown. Nu het ende in zicht komt, wordt druk nagedacht over post-vaccine architectuur, ventilatie op scholen en veilige ontmoetingsplekken.

Een jaar corona-pandemie

Deze week is het precies een jaar geleden dat we werden overvallen door berichten over de corona pandemie. Het gevolg: lege steden in heel Nederland, gesloten winkels, de 1,5 meter samenleving, bijeenkomsten via Zoom en Teams. Ook bleek dat Nederland aanvankelijk totaal niet opgewassen was tegen de pandemie. Anders dan bijvoorbeeld een land als Zuid-Korea, dat zich al jaren had voorbereid op een mogelijke pandemie en enorme voorraden had aangelegd van mondmaskers, tests en controle-apps.

Lees verder

Bestrijding epidemieën vereist volgens Jane Jacobs creativiteit

Afgelopen jaar is hard gewerkt om deze pandemie onder controle te krijgen, een opgave waarvan de zwaarte niet kan worden ontkend. Interessant vind ik in dit verband wat Jane Jacobs, de auteur van The Death and Life of Great American Cities en Economy of Cities, zegt over de bestrijding van epidemieën. Deze laatste ontkennen, of in reactie daarop de samenleving segmenteren, vindt ze onzin. Epidemieën beheers je niet door besmette mensen te isoleren, maar alleen door nieuwe producten en diensten toe te voegen. Om een stad goed te laten functioneren, aldus Jacobs , is constant creativiteit vereist.

Lees hier het interview met Jane Jacobs in The New York Time Magazines

Wat staat ons te wachten?

What’s next? Dat is de vraag die Gideon Fin Shapiro zich stelt op de Amerikaanse platform Architect. Hoewel het einde aan de COVID-19-pandemie langzaam in zicht komt, kan en zal de architectuur volgens hem niet terugvallen op oude gewoonten en vormen. Daarvoor zijn de veranderingen in de manier waarop we leven, reizen en werken te groot. Bovendien zijn de workflows verstoord en zijn de relaties tussen architect en opdrachtgever afgelopen jaar ernstig op de proef gesteld.

Illustratie bij de ‘What’s Next artikelen reeks op het Amerikaanse platform Architect over ‘Post-Vaccine Architecture’

In verschillende artikelen op het Amerikaanse platform van Architect zoekt Shapiro antwoord op vragen met betrekking tot de inrichting van de werkomgeving, de gevolgen van het thuiswerken voor woningbouwprojecten, de architectuur van de snel groeiende distributiesector, de betekenis van traditionele klaslokalen, de zorgomgeving, het ontwerp van publieke gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte.

Lees verder

Ventilatie op scholen

Nu de scholen langzaam weer open gaan, komen bij ouders, leerlingen en leerkrachten vragen op over de kwaliteit van de ventilatie in het klaslokaal. In The New York Times verscheen onlangs een uitermate overzichtelijk en inzichtelijk artikel met mooie animaties. Evenals in Nederland moeten leerlingen in New York 1,5 meter afstand aanhouden en mondmaskers dragen. De ramen in de klaslokalen moeten minstens zes keer per uur open gaan. In beeldende animaties laat de krant zien wat gebeurt wanneer een besmet persoon in de klas zit. Alleen al door een raam open te zetten, verbetert de situatie aanzienlijk.

Luchtstromen in klaslokaal met gesloten ramen Bron NYT
Bij voldoende ventilatie in het klaslokaal neemt het besmettingsvaar flink af Bron NYT

Lees het artikel

Urban Sun door Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde, oprichter van Studio Roosegaarde, ontwikkelde een ‘Urban Sun’ die 99,9% van de coronavirusdeeltjes binnen een aangewezen ruimte verwijdert, met als doel het hervatten van openbare bijeenkomsten. Met dit project wil Roosegaarde plekken creëren waar je elkaar kunt ontmoeten en met elkaar kunt communiceren.

Begin maart lanceerde ontwerper Daan Roosegaarde de Urban Sun

De Urban Sun bestaat uit een ring van amberkleurig UVC-licht, die de ruimte reinigt. “Plotseling is onze wereld gevuld met barrières en 1,5 meter afstandsstickers, en is ons gezin teruggebracht tot pixels op een computerscherm”, aldus Roosegaarde in een persbericht. “We zeggen niet dat het vaccineren of het dragen van maskers niet nodig zijn. Urban Sun bestrijdt het coronavirus niet, maar maakt sociale bijeenkomsten veiliger.”

Bekijk hier het project