Hernieuwd elan in het HNI te Rotterdam

Afgelopen weekeinde 5 september bracht ik een bezoek aan het HNI te Rotterdam. De ingang is tijdelijk verplaatst naar de kant waar hij vroeger ook lag. De huidige ingang is tijdelijk afgesloten vanwege de uitgebreide openbare werken tussen het Depot en het HNI.

Van links naar rechts: HNI, Museum Boijmans Van Beuningen en Depot Boijmans Van Beuningen

Vijver van HNI

In een nabijgelegen café waar ik koffie dronk, werd gesproken over aanleg van de tuin van Boijmans van Beuningen. Maar het was toch de vijver van het HNI, met het kunstwerk van Auke de Vries?

Nieuwe energie

Een plek die ooit de indruk wekte dat er weinig tot niets gebeurde, en alleen met schandalen in het nieuws kwam, barst nu van energie. Ik zag er drie goede tentoonstellingen.

Lobby van HNI, Rotterdam

Nieuwe vormen van wonen

De eerste, ‘Het ontwerp van het sociale’ gaat in op de wisselwerking tussen ontwerp en samenleving in de afgelopen eeuw. De makers onderzoeken hoe het ontwerp bijdraagt aan nieuwe vormen van wonen, werken en communiceren.

Wat maakt een huis thuis?

De tentoonstelling ‘Tijdelijk Huis van Thuis’ laat zien hoe het huiselijke interieur en ontwerp zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. Wat maakt een huis een thuis?

Wondere wereld

Meest verrassend vond ik de boeiende tentoonstelling ‘De verrassing van een wondere wereld’ waarin curator Saskia van Stein ingaat op de invloed van Walt Disney op de gebouwde omgeving, tot op de dag van vandaag, ook in ons land.

Verrassend actueel

Guus Beumer lag laatste tijd onder vuur. Met deze tentoonstellingen laat hij duidelijk een erfenis achter. En het moet gezegd: de thema’s waar Guus Beumer afgelopen jaren aan werkte blijken nu verrassend actueel te zijn.