Interieurprijs H.I.P. 2024 sluit af op hoogtepunt

Met de bekroning van Stadhuis Den Helder door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten sluit de Herengracht Industrieprijs af op haar hoogtepunt.

Uitreiking van Herengracht Industrieprijs (H.I.P. 2024)

Vorige week is voor de vijfde (en laatste) maal de Herengracht Industrieprijs (H.I.P. 2024) uitgereikt, een initiatief dat Hans Lensvelt in 2012 nam en inmiddels op brede steun kan rekenen. Volgens de flamboyante ondernemer is het dus ook een afsluiting op het hoogtepunt.

Deze editie is gewonnen door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten met het stadhuis van Den Helder. In het Stedelijk Museum van Amsterdam maakte juryvoorzitter Dikkie Scipio de winnaar bekend. Daarvoor had Jort Kelder de vijf genomineerden op het podium uitgenodigd en voorgesteld aan het massaal toegestroomde publiek. De strakke regie van de prijsuitreiking was in de vertrouwde handen van Marianne van der Sande.

Samen met Dikkie Scipio, Abdessamed Azarfane, Willem Heyligers, Aura Luz Melis, Sanne Schenk en Willem Sijthoff maakte ik deel uit van de jury. Het was een boeiende en imponerende ervaring. De juryreis begon eind vorig jaar in Amstelveen, kende een tussenstop in Capital C waar de genomineerden tijdens een diner hun project pitchten en werd besloten met het echte werk: een rondrit in een dag langs de genomineerde projecten, een reis die voerde van Amsterdam naar Laren, Waalwijk, Haarlem en Den Helder.

In het afsluitende beraad was de jury unaniem in haar keuze van de winnaar. De motivatie van de jury is terug te vinden in het juryrapport dat ik mocht schrijven en dat je hier kunt raadplegen.

Stadhuis Den Helder is een bijzonder project waar veel over te zeggen valt. Op dit moment werk ik aan een driedelige blogpost over dit project die binnenkort zal verschijnen op VivaArchitectuur.

Lancering van Sweco Architects

Volgende week dinsdag 11 juni 2024 om 15 uur wordt op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam het nieuwe architectenbureau SWECO Architects gepresenteerd. Dit bureau komt voort uit twee voorheen zelfstandige architectenbureaus: JHK Architecten en Van Aken Architecten. Interessant is wat zij van deze stap verwachten en hoe ze, nu ze verenigd zijn in Sweco Architects, de toekomst zien.

Mij is gevraagd de bijeenkomst te modereren en met Titia Luiten en Anthony Gijsbers in gesprek te gaan over de kracht van architectuur en de manier waarop de samenwerking binnen SWECO gestalte krijgt. Daarvoor spreken Marianne Vermijs van SWECO Nederland en Ulla Bergström van SWECO Zweden. Voor haar keynote komt laatstgenoemde speciaal over uit Zweden.

Podcast over hoogbouw

Onlangs ben ik uitgenodigd om in de podcast van RTM XL te praten over het fenomeen hoogbouw, de lessen die je kunt trekken uit 50 jaar hoogbouw in Rotterdam en de mogelijkheden om het Merwede-Vierhaven-gebied (M4H) met behulp van hoogbouw te verdichten. Aanleiding voor de uitnodiging was het boek “Wolkenkrabbersstad Rotterdam – Naar de volgende hoogte”, dat ik vorig jaar voor de Stichting Wolkenkrabbers maakte. 

Podcast van RTM XL met v.l.n.r. Stefan Klingens, Harm Tilman, Folkert van Hagen en Arjan Spoormans

Eveneens in deze podcast zat architect Folkert van Hagen van GROUP A. Volgens Folkert kennen wij elkaar al minstens 30 jaar. In 1991 kwam hij vanuit Nijmegen naar Rotterdam. Samen met zijn compagnons heeft hij een succesvol architectenbureau opgezet, dat opereert vanuit het Keilepand. Het was een genoegen om hem weer eens te spreken.

De podcast vind je hier en kun je beluisteren via alle podcast kanalen.

Manchester en Liverpool (UK)

De trein brengt je tegenwoordig overal in Europa. Zo bezocht ik vorige maand met bevriende architecten uit Mechelen in vijf dagen de steden Manchester en Liverpool (UK). Over beide steden valt heel veel te zeggen. Wat mij opviel was dat de stad Manchester de afgelopen jaren tot leven is gekomen, maar dat de stad Liverpool nog een lange weg heeft te gaan.

In Manchester bezochten we onder andere de indrukwekkende projecten die architectenbureau Mecanoo in deze stad heeft gerealiseerd, waaronder MECD en Kampus

Ook kregen we een rondleiding in Aviva Studios, de thuisbasis voor het Manchester International Festival, een stoer project van Ellen van Loon van OMA.

Over dit laatste project schreef ik een verhelderend blogpost onder de titel “Ultieme flexibiliteit”. Alles is hergebruik, zei de Weense architect Herman Czech ooit. Tegenwoordig lijkt dat ook op te gaan voor nieuwbouw. Het nieuwe cultuurcomplex van Van Loon is althans niet te begrijpen, als je daarbij niet de traditie van grote bakstenen fabrieksgebouwen uit de negentiende eeuw in Manchester betrekt.

Aviva Studios bestaat uit drie delen: Hall, Warehouse en Towers Beeld Marco Cappelletti, via OMA en Factory International

Toevallig bezocht ik enkele weken later de Zwitserse stad Lugano. Een mooie stad maar het kunst- en cultuurcentrum (LAC) van de Tessiner architect Ivano Gianola aan het meer was een regelrechte teleurstelling. Het bewust opgezochte contrast met de naastgelegen, 16e eeuwse kerk Santa Maria degli Angioli is een aanfluiting. En achter de kolossale glaspuien krijgt het begrip “verloren ruimte” een nieuwe betekenis.

Artikelen op Viva Architectuur

Naast bovengenoemde verhalen, verschenen op VivaArchitectuur recent een drietal artikelen die ik graag nog eens onder je aandacht brengt. Mogelijk heb je ze gemist en dat zou jammer zijn.

Is architectuur geholpen met mode?

Architectuur en stedebouw zijn op zoek naar bedrijfsmodellen die de sector minder kwetsbaar maaken voor conjuncturele schommelingen. Ook de mode-industrie biedt in dit opzicht aanknopingspunten. Maar uiteindelijk draait het om de vraag wat architectuur onderscheidt van andere terreinen.

Lees verder

Presentatie van collectie Bottega Veneta met door Le Corbusier ontworpen krukken

Bouw woningen in bestaande wijken – Bomenwijk in Delft door Steenhuis Bukman Architecten

Door bestaande wijken systematisch en integraal aan te pakken, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige woonopgave. Voor de vernieuwing van de Bomenwijk in Delft ontwikkelde Steenhuis Bukman Architecten een voorbeeldige aanpak, waarvan het de vraag is of die in huidige condities nog wel mogelijk is.

Lees verder

Bomenwijk, Delft door Steenhuis Bukman Architecten 2023

Contra belevingsarmoede in de woningbouw – Drie projecten van Steenhuis Bukman Architecten

In de fabrieksmatige woningbouw liggen de plattegronden veelal vast. De betrokkenheid van architecten bij de woonomgeving beperkt zich tot de gevels. Uit deze omgevingen kom je niet rijker, maar armer aan ervaringen terug. Dat het anders kan, laat het werk van Steenhuis Bukman Architecten zien.

Lees verder

Steenhuis Bukman Architecten 2024, 16 Hoven, Rotterdam