Renovatie-generatie

Als je de generatie jonge architecten van dit moment zou willen typeren, dan zou je misschien kunnen spreken van de renovatie generatie. Ze houden zich immers opvallend vaak bezig met het aanpassen en verbouwen van bestaande gebouwen en interieurs.

Leslokaal in Nimeto Beeld Max Nibbrig

Een waardige vertegenwoordiger van deze generatie is de jonge architect Maarten van Kesteren die in Utrecht de Nimeto vakschool op boeiende wijze wist te verbouwen.

De rol van Stichting Mevrouw Meijer in dit verband kan niet worden onderschat. Zij zet zich al enkele jaren en met steeds meer succes in voor de renovatie van naoorlogse scholen.  Dit past in een trend waarin adaptief hergebruik wordt verkozen boven sloop en herbouw.

Ze bevat misschien ook een bruikbare aanwijzing voor de architectuur. Op dit moment word je doodgegooid met alternatieve scenario’s. Tegenover een gitzwart beeld van de huidige situatie staat een stralende toekomst. Daarbij wordt de nadruk gelegd op wat jij als individu door te handelen kunt bereiken.

De school in Utrecht wijst op een andere mogelijkheid. De rol van architecten is de laatste veertig jaar ernstig ondermijnd. Om daar verandering in te brengen is activisme alleen niet voldoende. Vooral zijn nieuwe vormen van bouwen en samenwerken nodig, die los staan van de marktwaarde van architectuur. De organisatie van het beroep is dringend aan herziening toe.

Lees ook

Functie volgt de vorm – MBO-vakschool Nimeto in Utrecht door Maarten Van Kesteren

Het jaar van de toekomst, maar welke?