Eerdere activiteiten


Podcast RTM XL over hoogbouw live vanuit Keilepand

Op zondag 26 mei sprak ik samen met Folkert van Hagen in de podcast van RTM XL voor een live-publiek in het Keilepand te Rotterdam. Aanleiding voor mijn deelname was het boek Wolkenkrabberstad Rotterdam Naar de volgende hoogte, dat vorig jaar onder mijn redactie verscheen.

Lees verder →

Jurybezoek nominaties H.I.P. 2024

Op 9 april 2024 bezocht ik met de jury de vijf genomineerde projecten voor de Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.). De winnaar wordt later dit jaar bekend gemaakt.

Lees verder →

Finding New Freedoms

Tijdens de komende Architectuurbiënnale organiseer ik samen met Marianne van der Sande het Europese panel ‘Finding New Freedoms’. Dit panel vindt plaats op donderdag 18 mei in Palazzo Contarini Polignac, als onderdeel van de Berührungspunkte , een ontmoetingspunt voor architecten in Venetië.

Lees verder →

Jury BNA Kubus trapt 43ste editie af

Eind juni komt de vakjury van de BNA Kubus twee keer bijeen om onder voorzitterschap van BNA-architect en bestuurslid Edward Schuurmans te bepalen wie de 43ste editie verdient. De uitreiking vindt plaats op 4 november 2021, als slotakkoord van de BNA Architectendag.

Lees verder →

Excursie door binnenstad van Rotterdam

Op 4 november 2022 leidde ik 15 Duitse architecten uit Berlijn en Stuttgart rond in de binnenstad van Rotterdam. Thema van de tour was de stedelijke verdichting van Rotterdam Ik hield een inleiding over de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam en de rol van architecten in dit proces. Daarna bezochten we projecten op de rechter en linker Maasoever.

Lees verder →

Moderator uitreiking BLASt-prijs 2022 in Breda

Op 2 november 2022 is in Breda de BLASt-prijs 2022 uitgereikt. Tot winnaar werd het nieuwbouwproject Blossem aan de Ettersebaan in Breda uitgeroepen, een ontwerp van landschapsarchitect Karres en Brands en architect Studio Ninedots. Op verzoek van BLASt modereerde ik de prijsuitreiking die plaats vond in Podium Bloos en semi-live werd uitgezonden op de lokale televisiezender Breda Nu.

Lees verder →

Masterclass BK

Bureau Kroner, een architectenbureau in het westen van het land, bestaat 20 jaar en zocht bij wijze van jubileum naar haar ‘Legacy’. Ik organiseerde in twee bijeenkomsten een masterclass, met als resultaat een portret van de het jarige bureau, een inventarisatie van haar DNA en tot slot een hernieuwde missie en visie.

Lees verder →

Juryrapport BNA Kubus 2021 Ton Schaap

De 43ste BNA Kubus 2021 gaat naar stedenbouwkundige Ton Schaap (1952), zo maakte de BNA op 7 september 2021 bekend. Schaap krijgt deze onderscheiding voor zijn leiderschap dat hij als supervisor al meer dan dertig jaar aan de dag legt in de gebiedsontwikkeling in met name Amsterdam. Als secretaris van de jury schreef ik het juryrapport.

Lees verder →

Uitreiking BNA Kubus 2021 aan stedenbouwkundige Ton Schaap

Aan stedenbouwkundige Ton Schaap is op 4 november 2021 in Eindhoven de BNA Kubus uitgereikt. Bij deze gelegenheid vond onder leiding van BNA-directeur Fred Schoorl een debat plaats met de laureaat, stedenbouwkundige Marlies de Nijs, architect en supervisor Don Murphy en rijksadviseur Wouter Veldhuis. Ik schreef het verslag van dit debat over ruimtelijk leiderschap.

Lees verder →

Opening tentoonstelling architectuurfotograaf Jeroen Musch

Op 29 oktober 2021 werd de foto-tentoonstelling Jeroen Musch, deel 4 foto-estafette geopend in het Borneo Architectuur Centrum (BAC) te Amsterdam. Architectuur is de ervaring ervan, zei Aldo van Eyck ooit. Wat Musch naar mijn gevoel doet is deze ervaring onderscheppen. Ik maakte van de gelegenheid gebruik hem te vragen hoe hij aan dat ervaringsbeeld werkte.

Lees verder →

Sociale woningbouw in Rotterdam

Op 1 september 2021 leidde ik een buitenlands gezelschap door Rotterdam met een simpele vraag. Die was: kun jij ons voorbeelden van sociale woningbouw uit de laatste honderd jaar laten zien? Voor deze tour was bovendien slechts een dag beschikbaar.

Lees verder →

Debat Crisis op de woningmarkt

Op 4 Juni 2021 organiseert de studievereniging Service van de Technische Universiteit Eindhoven het SERVICE Symposium. Tijdens dit middag-vullende online evenement wordt het debat ‘Crisis op de woningmarkt’ gehouden.

Lees verder →

Uitreiking ARC20 Awards op 11 november 2020 in Amsterdam

Tijdens een live uitzending vanuit de Mediahaven in Amsterdam verzorgde ik de presentatie van de ARC20 Awards Show. Vanwege de pandemie vond de uitreiking dit jaar niet plaats in een grote zaal, maar via een live stream die inmiddels door meer dan 3000 mensen is bekeken. Gedurende de show schoven juryvoorzitters bij mij aan tafel aan aan om de winnende projecten toe te lichten. In de Red Room interviewde Marieke Giele de genomineerden van Architectuur, Steenbouw en Interieur, De winnaars van Detail en Innovatie werden thuis verrast. Via Zoom sprak ik met de zes genomineerden van de ARC20 Jong Talent Award. Daarnaast ging Louis Frequin film van Oeuvre winnaar Jo Coenen in premiere.

Lees verder →

Architectuurprijs Achterhoek

De Architectuurprijs Achterhoek is op 1 november 2019 uitgereikt in de DRU Cultuurfabriek te Ulft aan het project ‘De twee beuken’. Architect Thomas Raugaf een lezing met als titel: ‘Van Vastgoed naar Losgoed’

Lees verder →

Bijeenkomst ‘Open werkomgeving’ op vrijdag 7 juni 2019 tijdens Design District Rotterdam

Op de beurs Design District in Rotterdam organiseerde de redactie van de Architect op vrijdag 7 juni 2019 een bijeenkomst over nut en nadeel van open werkomgevingen. Vijf ontwerpers, onderzoekers en adviseurs gingen in op de vraag hoe je een dergelijke werkomgeving kunt verbeteren en gezonder kunt maken. Daarna gingen ze met elkaar in discussie onder leiding van Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect. Sprekers waren Hans Maréchal, Sandra Foppen, Francesco Messori, Marion Beijer en Anca Gosselink, en Aat Vos.

Lees verder →

Study Trip Hamburg October 9-11, 2019

Together with 30 architects from Belgium, Germany and the Netherlands, we visited a number of exceptional projects in the city of Hamburg (Germany). Herzog & de Meuron’s superb Elbphilharmonie was of course on the program, but Hamburg had much more to offer, like Chilihaus, Hafencity, Haubtbahnhof Hamburg, and IBA Hamburg and more. We also paid a vist to Stadtentwicklung und Wohnen. Participants were offered insight into how the city is developing and what opportunities there are for architects. I organized the trip and took the supervision, together with my colleague Marieke Giele. The trip was powered by Carlisle en Foamglas.

Lees verder →