Over Harm Tilman

Harm Tilman (*1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator, juryvoorzitter en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw. 

Curriculum Vitae

Tot 2021 was ik hoofdredacteur van het architectuurplatform de Architect. Mijn betrokkenheid bij de Architect begon in de jaren negentig. Ik schreef voor het toen nog papieren maandblad artikelen over onder andere stationsgebieden, stedelijke vernieuwing en openbare ruimte.

Onder mijn hoofdredacteurschap ontwikkelde de Architect zich van papieren maandblad tot multimediaal architectuurplatform. Naast print, vormen website en events belangrijke pijlers. In 2017 transformeerden wij de maandelijks verschijnende print-uitgave tot een iedere drie maanden verschijnende editie van 200 pagina’s.

de Architect organiseerde vanaf het begin van deze eeuw samen met Lensvelt een interieurprijs en met Thonet Nederland een stoelenprijs. Na de crisis wilden we iets terug doen voor het vak en zetten we een reeks prijzen op die de kracht van het ontwerp laat zien. 

Deze ARC Awards zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse architectuur, met prijzen van stoel tot stad. De jury’s zijn onafhankelijk en bestaan naast architecten, uit opdrachtgevers en critici.

Al die jaren heb ik als schrijvende hoofdredacteur deze activiteiten gecombineerd met mijn wekelijkse, kritische observaties op het architectuur- en stedenbouwlandschap van Nederland.

Afgelopen jaar bestond de Architect vijftig jaar. Naast een terugblik keken we in Manifest vooruit naar de uitdagingen voor de komende 50 jaar. Ik ben er ontzettend trots op dat onze grootste architecten zich willen inzetten voor bewustwording en beïnvloeding van de onderwerpen van klimaat, biodiversiteit en ongelijkheid.

In 1984 studeerde ik af aan de TU Delft als stedenbouwkundige. Na mijn studie was ik werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker, gaf ik lezingen en begeleidde ik projecten in binnen en buitenland. 

Tevens verzorgde ik tal van publicaties op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening.

Daarna werkte ik als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.