
Lely is een in Maassluis gevestigd familiebedrijf dat is opgericht in 1948 en dat robotica en datamanagement-systemen ontwikkelt voor de agrarische sector. In 1992 bracht het de Lely Astronaut op de markt, een robot waarmee koeien automatisch worden gemolken. Bovendien genereert deze melkrobot data over zaken als melkkwaliteit, diergezondheid, herkauwen en voerefficiëntie. Sinds 2015 richt Lely zich nog uitsluitend op robotica voor de agrarische sector.

Voeren, vegen, mest verwerken en stikstof reduceren; voor iedere activiteit ontwikkelt en produceert Lely innovatieve oplossingen. Lely wil machines maken die 24/7 werken en rust brengen op het boerenbedrijf, waardoor de boer zijn bedrijf efficiënter kan managen. Deze visie op innovatie en samenwerking weerspiegelt zich op de campus.
Doen waar Lely goed in is
Op de campus in Maassluis zijn de assemblage-faciliteiten samengebracht met de kantoren. De campus is in twee fasen tot stand gekomen. De eerste is in 2014 geopend, in 2022 volgde de tweede fase. Op de campus werken circa 1300 medewerkers, afkomstig uit de hele wereld. Daarvan houden 800 zich continu bezig met productontwikkeling. De robot-onderdelen die elders worden geproduceerd, worden op de campus geassembleerd in een hal die direct toegankelijk is vanuit de kantoren.

Marcel Knoester en Vivianne Quak van Weverskade Vastgoed, het bedrijf dat het vastgoed van Lely wereldwijd beheert, vertellen over het doel van de campus: ze brengt de mensen bij elkaar die Lely laten doen waar ze goed in is. “Het bedrijf drijft op innovatie en de campus biedt de mogelijkheid om er de partners bij te halen die dat ondersteunen. Uiteindelijk zorg je daarmee dat partners delen in de innovatiekracht van Lely. Dat doe je ook met faciliteiten als de Lely gym, GoDare en het Museum. Ze verlenen het bedrijf een uitstraling die veel vertelt over wie we zijn.”
Werken en verbinden
Volgens Knoester en Quak is een kantoor al lang niet meer alleen een kantoor. Werken is behalve achter een computer zitten, ook samenkomen met elkaar. Daarnaast wordt van werknemers verwacht dat ze creatief zijn en dat ze zich flexibel kunnen opstellen. Alles draait om werken en verbinden. Op de campus werk je zowel individueel als in groepsverband, geconcentreerd aan een opdracht of samen met collega’s aan een project. Verschillende disciplines zijn er bij elkaar gebracht op zo’n manier dat ze elkaar versterken.

Op de campus staat de werknemer centraal. Zo is er in het pand een fitnessruimte aanwezig, maar ook tafeltennis-ruimtes, een volleybalveld, een espressobar en een restaurant met uitzicht over de weilanden. Het zijn de plekken waar mensen elkaar tegen het lijf lopen en waar het sociale leven opbloeit. Sport werkt verbindend. In fitness bouw je vertrouwen en verbondenheid op. Lely wil het familiebedrijf-gevoel op de campus uitdragen en versterken.
In de post-covidtijd is de focus in de werkomgeving verschoven naar het hybride werken en het ontmoeten van collega’s en klanten. Werkten mensen eerst volledig op kantoor en tijdens covid volledig thuis, nu is een mix ontstaan. Dit heeft een hybride werkmodel opgeleverd. Knoester en Quak: “Je kiest een plek uit die het beste past bij de activiteiten die je wilt ondernemen. Je ziet dat terug in de werkplekken die we aanbieden. De creatieve zone is net even een andere plek dan het standaardbureau waaraan mensen voor covid gingen zitten.”
Woonkamer voor optimale interactie
In haar ontwerp heeft Eline Strijkers van Doepel Strijkers dit vertaald in een grote variatie aan vergaderruimtes en werkplekken, maar ook in faciliteiten als het restaurant en een grote fitnessruimte. Deze uitbreiding vormde een aanleiding om de nationale en internationale concurrentiepositie van het bedrijf opnieuw te overdenken. Door een werkomgeving te maken die voor iedereen een fijne plek om te werken is, ben je ook interessanter als werkgever. Lely opereert in een veld met vele concurrenten en onderscheidt zich met haar werkomgeving op een manier die past bij haar identiteit.

Het interieur is door Eline Strijkers een ‘woonkamer voor optimale interactie’ genoemd. De werknemers kiezen op de campus een werkplek die het beste past bij hun activiteit. Naast reguliere werkplekken die in een kleine teamsetting zijn geformeerd, ontwierp Doepel Strijkers creatieve zones waar geconcentreerd kan worden gewerkt. Daarnaast zijn er tal van plekken om te ontspannen en te pauzeren. Spontane, ongeplande informele besprekingen worden gefaciliteerd in de directe nabijheid van de werkplekken. Tot slot vind je op de werkvloer stilte-plekken waar werknemers digitale meetings houden of telefoongesprekken voeren.
Tussen de zone met werkplekken en de zone die is bestemd voor ontmoetingen, ligt een bufferzone die bestaat uit bespreekruimtes ten behoeve van ongeplande vergaderingen. Deze ruimtes zijn zodanig geïsoleerd dat geluidsoverlast wordt voorkomen en ongestoord kan worden vergaderd. Ze worden afgewisseld met pantries, belcellen, garderobes, lockers en opslagruimtes. Doepel Strijkers heeft ze zodanig ontworpen dat zich op de werkvloer een barcode van houten objecten aftekent.

De Opvolger
Op de campus zijn routes uitgezet waarover werknemers een wandeling kunnen maken. Op verschillende plekken zijn kunstwerken geplaatst met een grote symbolische betekenis. Het standbeeld ‘De Opvolger’ door Joep van Lieshout staat voor de uitdagingen waarvoor veel boerenbedrijven zich gesteld zien en symboliseert het familiebedrijf. In de oude hallen is een trainingscentrum gevestigd, alsmede de stichting GoDare die workshops aanbiedt waarmee de schooljeugd van Maassluis wordt geïnteresseerd voor techniek. Een Museum waarin de oude technologie wordt tentoongesteld, completeert de campus.

Het bedrijf zal blijven investeren in duurzame innovaties en inspelen op toenemende eisen voor melkveehouders. Wereldwijd ziet Lely een stijgende vraag naar duurzaam geproduceerde zuivel. Het bedrijf verwacht dat de adoptie van robotica en datamanagement in de melkveehouderij, ondanks de nodige onzekerheden, zal doorzetten. Tegelijkertijd werkt Weverskade Vastgoed aan haar nieuwe strategie. In de toekomst voorziet het vastgoedbedrijf een campus waarop bedrijven verwelkomd worden die een toegevoegde waarde hebben voor Lely en andersom.